Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αίτηση ασφάλισης για το αυτοκίνητο σας, είναι η εμπορική αξία που θα δηλώσετε ότι έχει. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο στοιχείο καθορίζει αφενός το ύψος του ασφαλίστρου που θα κληθείτε να πληρώσετε και αφετέρου το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβετε σε περίπτωση ζημιάς αν έχετε κάνει μικτή ασφάλιση ή ολικής κλοπής αν έχετε επιλέξει την συγκεκριμένη κάλυψη. 


 

Car-Insurance-2

 


 

Τι είναι ή εμπορική αξία ενός αυτοκινήτου και πως υπολογίζεται; 

 

Η εμπορική αξία ουσιαστικά είναι η τιμή που θα «έπιανε» το αυτοκίνητο σας αν το πουλάγατε την ίδια χρονική περίοδο που κάνετε την ασφάλιση σας. Η τιμή αυτή δεν είναι «αντικειμενική», δηλαδή δεν βγαίνει από κάποια μαθηματική φόρμουλα αλλά εκτιμάται βάσει των αγγελιών για μεταχειρισμένα οχήματα ίδιου μοντέλου με το δικό σας. Αν αγοράσετε ασφάλιση αυτοκινήτου μέσω ασφαλιστικού συμβούλου, τότε αυτός θα προτείνει την κατάλληλη εμπορική αξία του οχήματος σας. 

 

Αν ωστόσο πρόκειται να αγοράσετε κάποια online ασφάλιση καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα σε ιστοσελίδες που φιλοξενούν αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αναζητείστε αυτοκίνητα ίδια μάρκας και μοντέλου με το δικό σας και συμπληρώστε στο πεδίο «Αξία οχήματος» ή «Ασφαλιζόμενη αξία» στις φόρμες των σελίδων που προσφέρουν online ασφάλειες αυτοκινήτων, ένα ποσό κοντά στις τιμές πώλησης που θα εντοπίσετε. 

 

 

Υπασφάλιση 

 

Σε περίπτωση που δηλώσετε χαμηλότερη εμπορική αξία από την πραγματική θα πληρώσετε χαμηλότερα ασφάλιστρα. Ωστόσο σε περίπτωση ζημιάς ή ολικής κλοπής όπου έχετε δηλώσει αξία χαμηλότερη από την πραγματική (υπασφάλιση) δεν θα αποζημιωθείτε στο ακέραιο, το ποσό για το οποίο έχετε ασφαλίσει το όχημα σας.  

 

Αντίθετα, βάσει αναλογικού κανόνα, θα αποζημιωθείτε ένα ποσοστό του ασφαλιζόμενου ποσού, καθώς ο μαθηματικός τύπος της αποζημίωσης είναι: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ = ΖΗΜΙΑ Χ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟ/ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ Για παράδειγμα: έστω ένα αυτοκίνητο πραγματικής αξίας 10.000 ευρώ που ασφαλίζεται με αξία 5.000 ευρώ, μετά από την κλοπή του ο ιδιοκτήτης του θα λάβει ως αποζημίωση από την ασφαλιστική 5.000€*5.οοο/10.000= 2.500 ευρώ. Η υπασφάλιση είναι πολλές φορές σημείο τριβών στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος, μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστικής εταιρίας. 

 

 

Ανανέωση ασφάλειας και αξία αυτοκινήτου 

 

Έχετε υπόψη σας πως το αυτοκίνητό σας με το πέρασμα του χρόνου χάνει ένα μέρος της εμπορικής του αξίας. Αν αγοράσατε για παράδειγμα το αμάξι σας με 10.000 ευρώ την επόμενη χρονιά η εμπορική του αξία θα είναι μικρότερη. Αν την επόμενη φορά που το ασφαλίσετε αφήσετε την ίδια ασφαλιζόμενη αξία και για κάποιο λόγο χρειαστεί να αποζημιωθείτε, η ασφαλιστική θα σας δώσει ποσό που αντιστοιχεί στην πραγματική αξία. Δηλαδή θα έχετε πληρώσει παραπάνω από αυτά που κανονικά έπρεπε. Άρα στην ανανέωση του συμβολαίου σας να ζητάτε προσαρμογή της ασφαλιζόμενης αξίας του αυτοκινήτου σας. 

 

Αξίζει να γνωρίζετε ότι βάση νόμου δικαιούστε επιστροφή ασφαλίστρων αν διαπιστώσετε ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου ασφάλισης, το αυτοκίνητό σας παραμένει ασφαλισμένο για κεφάλαιο μεγαλύτερο της εμπορικής του αξίας. Πιο συγκεκριμένα ο νόμος 489/76 (Φ.Ε.Κ. Α’ 331) “Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης“ άρθρο 6 παράγραφος ε αναφέρει:

“Κατά τον προσδιορισμό των ασφαλίστρων για υλικές ζημίες του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψιν η τρέχουσα αξία του ασφαλισμένου αυτοκινήτου οχήματος, η οποία υπολογίζεται με βάση τον τύπο και την παλαιότητά του. Αν ο ασφαλιστής επιβάλλει ασφάλιστρο, το ποσό του οποίου δεν αναλογεί στην πραγματική αξία του ασφαλισμένου αυτοκινήτου οχήματος, το πέραν της αξίας αυτής ποσό επιστρέφεται στον λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο με το νόμιμο τόκο. Αν δεν επιστραφεί από τον ασφαλιστή το ποσό αυτό, ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει σε βάρος του ασφαλιστή πρόστιμο μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ”.

 

 

Πηγή: moneyguru.gr