Η ενδεχόμενη υλοποίηση ενός φουτουριστικού ιατρικού επιτεύγματος είναι εύλογο να λαμβάνει σημαντικής προβολής από τα μέσα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 1.

 

Στην Αμερική, το 2012, ήταν επισήμως διεγνωσμένα ~30 εκατομμύρια άτομα, με τη συνολική οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας να ανέρχεται στα ~245 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ο διαβήτης τύπου 1 προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Η επακόλουθη έλλειψη της οδηγεί σε αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και στα ούρα, με σοβαρές επιπλοκές στα αιμοφόρα αγγεία και τις νευρικές απολήξεις. Τα κλασικά συμπτώματα είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία και απώλεια βάρους.

 

Η νόσος είναι θανατηφόρος, εκτός κι αν αντιμετωπιστεί με την άμεση χορήγηση ινσουλίνης. Η ένεση είναι η πιο κοινή μέθοδος χορήγησης, ενώ άλλες περιλαμβάνουν αντλίες ινσουλίνης και την εισπνεόμενη μορφή της. Εναλλακτική λύση αποτελεί η μεταμόσχευση παγκρέατος, αν και δεν συνιστάται.

 

Η ωριαία μεταβλητότητα των απαιτήσεων του οργανισμού σε ινσουλίνη, η οποία εξαρτάται από το άτομο, τη διατροφή του, τη φυσική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες, επιβαρύνει τους νοσούντες, καθώς είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα καταλήξουν με υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία. Κατά συνέπεια, η κλινική ανάγκη για μία ιατρική τεχνολογία που θα απαλλάξει τους ασθενείς από τη συχνή και επίπονη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης, και τη συνακόλουθη χορήγηση ινσουλίνης, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική.

 

Το ιατρικό επίτευγμα που υπόσχεται να εκπληρώσει αυτή την απαίτηση είναι το τεχνητό πάγκρεας, το οποίο αναπτύσσεται ως συνισταμένη προσπάθεια πολλών φαρμακευτικών εταιρειών και οργανισμών κοινής ωφέλειας.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Diabetologia, το τεχνητό πάγκρεας αναμένεται να εισέλθει σύντομα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και, αφού λάβει τις απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις από ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως ο FDA των ΗΠΑ, ενδεχομένως να εισέλθει στις ιατρικές αγορές το έτος 2018.

 

Τέτοια νέα μας ενθουσιάζουν, καθώς αντικρούουν τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ιατρική επιστήμη έχει πάψει να εξελίσσεται και ότι η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών απομακρύνει τις πιθανότητες για εύρεση νέων πιο αποτελεσματικών θεραπειών σε δυσβάσταχτες ασθένειες.

 

 

Πηγή: factnews.gr