Ο χιονιάς δεν θέλει να μας εγκαταλείψει. Μετά από ένα μικρό διάστημα καλοκαιρίας ο καιρός θα αγριέψει και πάλι και όπως δείχνουν τα προγνωστικά από την Πέμπτη 05/01/2017 ο καιρός θα δείξει για ακόμα μια φορά φέτος το σκληρό του πρόσωπο με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασίες πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

 

 

Το κρύο θα είναι τόσο τσουχτερό που η αληθινή αίσθηση θα είναι πολλούς βαθμούς πιο κάτω από εκεί που θα δείχνει το θερμόμετρο. Αιτία γι’ αυτό το νέο χιονιά είναι το βαρομετρικό χαμηλό Αριάδνη.

 

 

Έτσι, το τριήμερο των Θεοφανείων θα το περάσoυμε με ισχυρή κακοκαιρία η οποία θα ντύσει στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ θα σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ στη βόρεια Ελλάδα με τον υδράργυρο να κατρακυλάει ακόμα και κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου!

 

 

Όπως αναφέρει το meteo.gr: Την Πέμπτη 05/01, η «Αριάδνη» θα βρίσκεται στο Ιόνιο, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, με ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και μέσα στη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στο Αιγαίο, με τα ισχυρότερα φαινόμενα στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου. Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στα πελάγη, με σταδιακή στροφή σε θυελλώδεις βόρειους στο Ιόνιο.

 

 

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, από την Πέμπτη ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά της χώρας μας αρχικά με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

 

 

Όμως, γρήγορα το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει από τα βόρεια προς τα νότια μιας και πολικής προέλευσης αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθούν γρήγορα προς τα νότια με αποτέλεσμα την στροφή των ανέμων σε βοριάδες σε εντάσεις που θα προσεγγίζουν συνθήκες θύελλας, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

 

 

Έτσι, φαίνεται πως τα Θεοφάνεια πολλές περιοχές από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα θα ντυθούν στα λευκά με τα προβλήματα να είναι ιδιαίτερα έντονα τόσο σε ξηρά (εξαιτίας των πολύ πυκνών χιονοπτώσεων), όσο και στη θάλασσα (εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων).

 

 

Συγκεκριμένα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης τα Θεοφάνεια φαίνεται πως θα είναι μια ιδιαίτερα λευκή ημέρα μιας και θα σημειωθούν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις με τη μορφή χιονοκαταιγίδων ενώ θα σημειωθούν αξιόλογες χιονοστρώσεις ακόμη και γύρω από τη θάλασσα!

 

 

Το Σαββατοκύριακο το κύμα του χιονιά θα κινηθεί νοτιότερα επηρεάζοντας αυτή τη φορά περιοχές από τη Λαμία και νοτιότερα.

 

 

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν φαίνεται πως θα είναι και η Αττική με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στο Σύνταγμα όπου είναι πολύ πιθανό να το στρώσει αρκετά καλά! Από την άλλη πλευρά στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά θα παραμείνει το πολικό ψύχος με περιοχές της βόρειας Ελλάδας να έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρό ολικό παγετό (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο). Εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιοχες της βόρειας Ελλάδας ίσως ο υδράργυρος πέσει ακόμη και κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου!

 

 

 

Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά το διάστημα Παρασκευή 6/1 εως και Κυριακή 8/1 ή εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος μετακίνησης να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση από τα κατατόπους λιμεναρχία καθώς και από την τροχαία για το οδικό δίκτυο.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr